Milse:
Cheshire Architects

Milse 05

Originally intended as an area in the Britomart Centre for rubbish, the site of Milse, in Auckland, was retrieved to provide space for this innovative dessert restaurant. Cheshire Architects, who designed the restaurant, explain: ‘We were required to deliver of this site a large commercial production kitchen, a retail store, a dining space offering a singular richness and intensity of experience, and a lane-front bar serving the greater precinct. All but the latter were to be in the service of the highest dessert cooking in the country.

Milse 04

The plan bends its public spaces through the room, seeking to shape a few still eddies that might resist the slipstream. The idea is to deny a vantage of the whole room from any one point, tempting discovery and implying a perceptual volume that exceeds its physical constraints. Of and because of that tiny bent volume, we sought to deliver a diversity of experience through the manipulation of a singular element rather than the profusion of many. We then pursued the infusion of that element with a focused complexity that we hoped would live up to the cooking.

Milse 01

We set out to shape a space of cave-like intensity, leavened with the fragility of a filigree screen. Most of our sweet tradition evolved out of ancient Arabia. The crystalline structure of their sugars is here folded together with the patterned delicacy of carved wooden moucharaby panels: a collective conceit for creating a world of quiet delight within a chaotic left-over geometry surrounded by service lanes and delivery trucks. Everything about that conceit is intended to support the mystery, intricacy and surprise of the dessert craft it celebrates.’

Milse 00

Images © Jeremy Toth

← Previous post:

Next post: →

↑ Return to archive index