Oslo:
Borja Garcia Studio

Oslo IMG_1400

Oslo, designed by Borja Garcia Studio, is located in a building completed in the year 1850, in the heart of the city of Valencia. Placed between the busy Plaza del Negrito and the city’s cathedral, the main objective of the designer was to respect the atmosphere of the building, its materiality and distribution, as much as possible. It is the third project carried out by Borja Garcia for Grupo Copenhagen.

Oslo IMG_1465

The space is divided into two levels, connected by a huge staircase made of solid brick, proof of the original construction of the building. The access is delimited by a thick wooden door that connects the restaurant with the outside, highlighting the open personality of the ground floor.

Oslo a-IMG_1388_v2

This ground level is outlined with a more informal and intimate character, oriented towards appetizers and light dinners. An idea that it is emphasized with the presence of a slim bookcase made of thin steel lacquered in matt black, which weaves together with the emphatic presence of the XIX century brick.

Oslo IMG_1402

Overtaking the bar, we find a space dominated by the “Drikker og venner” illustration – by the Valencian artist Lawerta – which plays with an image of the Nordic city that, through a handmade and artisan stroke, fills the space with colour and warmth. A tall table takes us to the traditional canteens, while in front of it a bar expands and different tall tables complete the room, aiming for a dynamism in that area of the bar.

Oslo IMG_1530

The upper floor of the premises is divided into three spaces. The first one is characterised by the three shafts that lean over the pedestrianised street and flood the main area with natural light. This light manages to flow down to the back of the premises through permeable partitions that allow it to flow freely all along the three spaces. A large round table and a succession of rectangular tables allow the space to respond to a wide variety of uses and situations, even in the second and third spaces, where a more intimate atmosphere has been intended, sheltered as they are between gaps and bookshelves.

Oslo IMG_1500

Trying to respect as much as possible the building in which Oslo is located, the designers chose a type of furniture that does not interfere with the intimate atmosphere of the whole ensemble. Pieces like the Mava chair or the Núcleo table made of natural oak by the Punt company, together with different pieces specially designed for the project, provide quality and warmth to the space, reflecting a simple and sincere image.

Oslo IMG_1541

The lighting is diverse and focused, playing with different types of lamps according to different needs and adjusting their heights to each situation. In the entrance, a downpour of lamps made of folded paper is a nod to Oslo’s oldest brother, the Copenhagen restaurant, developed by the same team in 2011. A more personal atmosphere on the ground level and a more familiar one on the upper floor provide to each area of a distinguished character.

IMG_1382

Images © Borja Garcia Studio

← Previous post:

Next post: →

↑ Return to archive index