Nando’s Glasgow:
BuckleyGrayYeoman

BGY_Nandos_Glasgow_©Hufton+Crow_007

Nando’s Sauchiehall Street, Glasgow, has been designed by BuckleyGrayYeoman to “build on the visual language developed by the practice for Nando’s restaurants throughout the UK: using reclaimed materials and commissioned artwork to create an eclectic, lively space that communicates the chain’s Portuguese-South African heritage.”

BGY_Nandos_Glasgow_©Hufton+Crow_003

Matt Yeoman, Director of BuckleyGrayYeoman said: “Nando’s is a very enlightened client when it comes to the design of their restaurants and they always push us to provide inventive, adventurous design that is inspired, rather than constrained, by the raw materials of their brand. Thanks to this approach, each interior we have completed for Nando’s has taken on its own very unique character. It’s almost like a performance from a musical score: the song is always recognisable, but each rendition is unique. At Sauchiehall Street we wanted to celebrate the roots of Nando’s and bring a taste of Portuguese-South African warmth to Glasgow.”

BGY_Nandos_Glasgow_©Hufton+Crow_038

A wide variety of materials, textures and colours have been incorporated into the design, and the restaurant is located in the heart of Glasgow’s shopping area, in a prominent corner position. Historic and original features of the 1920s building have been retained and exposed, such as the structural steel work, brickwork and heavy Scottish stone blockwork of the walls. New design features echo this aesthetic, for example in the forms of the timber-topped service counter, which was made using off-the-shelf concrete lintels, painted by hand and laid on end; a feature cast concrete hand-wash sink incorporated into the self-service island unit, facing the entrance; and a reclaimed wrought iron screen beneath the sink which adds a hint of Portuguese heritage and allows natural light down into the stairwell.

BGY_Nandos_Glasgow_©Hufton+Crow_043

Reclaimed and repurposed materials and furniture have also been used extensively in the restaurant, including reclaimed tiles in the mezzanine area; reclaimed light fittings; and found objects such as bicycle wheels and wire baskets to create original chandeliers. The space is filled with a characterful mix of salvaged objects, commissioned art and modern-classic furniture by designers such as Jean Prouvé. Brightly coloured ceramics and upholstery fabric by Paul Smith add a layer of polish, setting off the weathered patina of the reclaimed and restored elements.

BGY_Nandos_Glasgow_©Hufton+Crow_011

BuckleyGrayYeoman said: “The highlight feature of the restaurant is a mezzanine balcony clad with reclaimed wooden window shutters sourced from a salvage company in South Africa. The playful, layered effect created by this feature, with its mix of sun-bleached colours and textures, informs the design throughout the space.”

BGY_Nandos_Glasgow_©Hufton+Crow_039

Nando’s runs a programme to support South African artists, and artworks commissioned by the operator hangs in the restaurant. BuckleyGrayYeoman worked with local delivery architect STAC Architecture to complete the project.

Images © Hufton+Crow

 

← Previous post:

Next post: →

↑ Return to archive index