Jury, Biasol:
Design Studio

JuryCafe_MG_2480

The Jury Cafe, designed by Biasol: Design Studio, has been housed inside the bluestone walls of a Melbourne heritage building: Pentridge Village, which was formerly Pentridge Prison until 1997, when it was decommissioned.

JuryCafe_MG_2461

Jury presented a number of unique challenges to Biasol: Design Studio in terms of an interior design project. The designers wished to respect the building’s ‘dark past’ when it operated as a prison, and they: “also wanted to breathe new life into the cafe for its patrons to enjoy.”

 JuryCafe_MG_2476

Biasol introduced a theme of irreverence to their design, which led them to play with ideas that created a contrast between the dark bluestone walls and a palette of bright colours and blonde timbers. As well as these ideas incorporating colour, a mix of raw materials, plywood, structural timbers and concrete was used, that allowed the designers to form a geometric colour pattern within the feature wall of Jury.

 JuryCafe_MG_2448

Biasol: Design Studio say:

This structure created a playful effect, one that brought the site to life and allowed it to move on from its dark past, as well as embrace a sense of fun for the future.

JuryCafe_MG_2551

The space was softened further by adding greenery from Pop Plant; bespoke tables and stools were designed by Biasol that are, again, all made from natural materials.

JuryCafe_MG_2401

The result, say Biasol, is:

“a cafe that even Chopper Read would have frequented during his time in ‘H’ division.”

Images © Martina Gemmola

← Previous post:

Next post: →

↑ Return to archive index