Bottega Ristorante (Indonesia)
Einstein & Associates

Bottega Ristorante

Bottega Ristorante is a brand new restaurant inspired by a 1960’s Italian comedy-drama film about the search for ‘La Dolce Vita’ – ‘the good life.’ Einstein & Associates took this concept and combined high end class and sophistication with industrial design to create the ultimate ‘posh and classy’ ambience. Situated in the heart of Indonesia’s capital Jakarta, Bottega Ristorante provides a new, modern European touch for Indonesia’s ‘Golden Triangle’ business district.

Bottega Ristorante

A free standing building, the restaurant itself takes into consideration the surrounding area of similar looking office buildings and therefore aims to be a breath of fresh air, and a true reminder of the La Dolce Vita ethos. With a large alfresco area, diners can choose to dine outdoors, and smoke freely, or inside, where smoking is not permitted.

Bottega Ristorante

Taking an extended set of long linear steps up to the main entrance. On the right is the building with the main dining area inside with the alfresco dining area on the left, running the length of the stairs. At the main table, peacock feather mosaic tiles cover the exterior table top, with a modern chandelier of hanging bulbs above which form the centrepiece. The long narrow outdoor dining area with it’s herringbone wood floor ends with a comfortable round brass sofa, leading to the power room and restrooms.

Bottega Ristorante

Upon entering the main interior space, six dominant material choices are revealed: steel, copper, brass, wood, terrazzo and the striking mosaic tiles. There is a bar and main dining area inside, while the outdoor area consists of communal and alfresco dining in the beautiful surroundings of the landscaped gardens.

Bottega Ristorante

Dominating the main dining area inside is the blue peacock feather floor pattern with a copper façade at the end of the main dining area which leads to the kitchen. The designers were challenged by the narrow building, but made best use of space with parallel rows of tables.

Bottega Ristorante

An elegant bar stands to one side, and a round copper sofa situated beneath a large picture window opposite creates separation between the bar and the main dining area. Copper detail is also applied to window screens, communal tables and the ceiling.

Bottega Ristorante

Creating a large centrepiece above diners are the many hanging filament bulbs on the ceiling interspersed with half bowl silver bulbs which can be dimmed during evening hours to give off a warm, romantic atmosphere. Ex Italian Sicis mosaic tiles are used to adorn the restaurant’s walls, floor and tables forming intricate peacock and glittering flower motifs.

Bottega Ristorante
Bottega Ristorante

Outdoors granite terrazzo and cobalt stone with brass inlays add classy detail to the building’s exterior façade which is covered by unpolished steel. The alfresco dining area is sheltered by a glass canopy which protects guests from the elements and creates a casual dining atmosphere.

Bottega Ristorante

Some of the materials are fully polished such as the copper and brass, while others have been left in their natural raw, unfinished state. This variety and versatility in the use of materials created the desired effect Einstein & Associates wanted.

Bottega Ristorante

Overall the combination of materials; steel, copper, brass, wood, terrazzo and mosaic tiles are the designer’s way of mixing industrial design with sleek high end materials, smoothly blending the modern and classy into this unique eatery.

Bottega Ristorante

Images © Fernando Gomulya

← Previous post:

Next post: →

↑ Return to archive index